Στην Ιαπωνία καλείται kanten. Το Άγαρ, γνωστό και ως άγαρ-άγαρ είναι ένας πηκτικός παράγοντας που προέρχεται από ένα φύκι (κόκκινη άλγη) της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ανακαλύφθηκε γύρω στο 1650 από έναν Ιάπωνα πανδοχέα που ενώ πειραματιζόταν, το χρησιμοποίησε σε σούπα και παρατήρησε ότι ύστερα έπηξε.
Το Άγαρ χρησιμοποιείται ως κατασταλτικό της όρεξης, ως καθαρτικό (αποτελεί φυτική ίνα κατά 80%), αλλά και για επιστημονικούς σκοπούς (πχ. στη βιολογία), στο κολλάρισμα υφάσματος, στη ζυθοποιία. Αποτελεί όμως και ένα καταπληκτικό γαστρονομικό συστατικό, χάρη στις παρακάτω ιδιότητες του:
- Είναι τέλειο υποκατάστατο για την παραδοσιακή ζελατίνη. Είναι πιο σταθερό από ό, τι η ζελατίνη και παραμένει σταθερό ακόμα σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στην υφή όσο και στην σταθερότητα της πήξης των υγρών. Το πιο σημαντικό κατά τη χρήση του είναι ότι πρέπει να διαλυθεί πρώτα σε νερό προτού προστεθεί στο φαγητό.
- Είναι εξαιρετικό πηκτικό για σούπες, για γλυκά κουταλιού, παγωτά και άλλα επιδόρπια.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε, Κ, φολικό οξύ και πολλά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το ιώδιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος.
- Καθώς είναι φυτικής προέλευσης, καθίσταται κατάλληλο για χορτοφάγους, vegan και άλλες περιοριστικές δίαιτες, ακόμα και για νηστείες.
- Δεν έχει καθόλου θερμίδες, υδατάνθρακες, ζάχαρη, λίπος και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
- Δεν περιέχει άμυλο, σόγια, καλαμπόκι, γλουτένη, μαγιά, σιτάρι, γάλα, αυγό και συντηρητικά.
- Είναι φυτικό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή, κάτι που το καθιστά εξαιρετικό στη χρήση.
Επίσης το Άγαρ απορροφά την γλυκόζη στο στομάχι, περνά μέσα από το πεπτικό σύστημα γρήγορα και αναστέλλει το σώμα από τη διατήρηση και την αποθήκευση περιττού λίπους. Η ιδιότητα του να απορροφά το νερό, βοηθά στις κενώσεις. Το Άγαρ επίσης απορροφά την χολή, και με αυτόν τον τρόπο, αναγκάζει το σώμα να διαλύσει περισσότερη χοληστερίνη.