MCT Oil. Τα οφέλη και ο τρόπος χρήσης

Με τα μοναδικά οφέλη για την υγεία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) έχουν γίνει βασικό στοιχείο σε πολλές δίαιτες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα συμπληρώματα, η αυξανόμενη δημοτικότητα των MCT έχει προκαλέσει επίσης μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση.

Για να διαλύσουμε αυτούς τους μύθους και να αποκαλύψουμε την αλήθεια σχετικά με τα MCT και τη δόση λαδιού MCT , αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό που θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας, θα ξεκαθαρίσει τη σύγχυση και θα σας δώσει μερικές πρακτικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε τα αποτελέσματά σας .


Τα οφέλη των MCT που υποστηρίζονται από την επιστήμη:  


Τα οφέλη των MCT που υποστηρίζονται από την επιστήμη


1.  MCT και απώλεια βάρους: Το λίπος που σας βοηθά να χάσετε λίπος


Tα MCT έχουν πολλές ιδιότητες που τα καθιστούν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους. Εδώ είναι οι πέντε τρόποι με τους οποίους τα MCT μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων σας:


 • Τα MCT έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από άλλα λιπαρά.


Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ των MCT και της πρωταρχικής μας πηγής διατροφικών λιπών, τριγλυκεριδίων μακράς αλυσίδας (LCTs), είναι ότι οι MCTs έχουν λιγότερες θερμίδες από τους LCTs. Η διαφορά θερμίδων μεταξύ των δύο είναι ακριβώς κάτω από μια θερμίδα.


 •  Τα MCT σπάνια αποθηκεύονται ως λίπος.

Αρκετές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλότερες σε MCTs οδηγούν σε πολύ μικρότερη αύξηση λίπους από τις δίαιτες που είναι υψηλότερες σε LCT. Μια πρόσφατη διπλή-τυφλή μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι MCTs καταστέλλουν τη συσσώρευση σωματικού λίπους σε υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα MCT συμπεριφέρονται μεταβολικά παρόμοια με τους υδατάνθρακες. Με αυτό, εννοώ ότι το σώμα τείνει να καίει κατά προτίμηση MCT ως καύσιμο μετά την κατανάλωση, όπως το σώμα δίνει προτεραιότητα στην καύση ζάχαρης για καύσιμο.

Από μηχανική άποψη, αυτή η θεωρία έχει νόημα. Όταν τα MCT φτάνουν στο λεπτό έντερο, χωνεύονται γρήγορα στο ήπαρ, παρέχοντας στα κύτταρα του ήπατος εισροή των υποστρωμάτων που χρειάζονται για να παράγουν κετόνες. Οι κετόνες στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν από άλλα κύτταρα σε όλο το σώμα όπως ο εγκέφαλος και οι μύες.

Ακόμα και μετά την κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν τόσο υδατάνθρακες όσο και MCT, εμφανίζεται το ίδιο φαινόμενο. Χωνεύονται και μεταβολίζονται τόσο γρήγορα ώστε το σώμα τα χρησιμοποιεί αμέσως και όχι να τα αποθηκεύει.

Συγκριτικά, οι LCTs θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο για να αφομοιώσουν και να υποστούν ένα μακρύ και επίπονο ταξίδι μέσω της λέμφου και του αίματος προτού φτάσουν στο ήπαρ. Μέχρι τώρα, πηγές ενέργειας όπως η ζάχαρη και τα MCT χρησιμοποιούνται ήδη για να τροφοδοτήσουν τα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, οι LCT που καταναλώνουμε είναι πολύ πιο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος.


 • Τα MCT βοηθούν στον έλεγχο της όρεξής μας.

Τα λίπη, γενικά, είναι γνωστό πως  μπορούν να προκαλέσουν το αίσθημα του κορεσμού. Ωστόσο,υπάρχει μια ομάδα λιπαρών οξέων που μπορούν να το κάνουν πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλη. Τα MCTs. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα MCT βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης περισσότερο από τα LCTs. Μια μελέτη για τους υπέρβαρους άνδρες, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι MCTs οδήγησαν σε μειωμένη όρεξη και αυξημένα συναισθήματα πληρότητας σε σύγκριση με τα LCTs. Το ίδιο αποτέλεσμα βρέθηκε σε μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες που μείωσαν αυθόρμητα την πρόσληψη λίπους και θερμίδων όταν τους δόθηκε ένα γεύμα με σημαντική δόση MCTs έναντι μιας υψηλής τροφής LCT.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν MCTs θα βοηθήσουν στο αίσθημα πληρότητας και ακόμη να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο, ένας από τους πρωταρχικούς μηχανισμούς πίσω από την ικανότητά τους να καταστέλλουν την όρεξη είναι το γεγονός ότι διεγείρουν την παραγωγή κετόνης.


 • Τα MCT αυξάνουν την ικανότητα καύσης θερμίδων.

Σε μια μελέτη οι ερευνητές έτρωγαν έξι άπαχα και έξι λιπαρά γεύματα που περιέχουν είτε LCT είτε MCTs συν LCTs. Και στα άπαχα και στα παχύσαρκα άτομα, η θερμογένεση μετά το γεύμα ενισχύθηκε μετά την κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν MCT. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση MCTs μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίμε μετά τα γεύματα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition επιβεβαίωσε αυτό το εύρημα . Σε αυτήν οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική διαφορά στο μεταβολικό ρυθμό (ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται σε ηρεμία) μεταξύ μιας ομάδας ατόμων που κατανάλωναν MCT και μιας άλλης ομάδας ατόμων που είχαν LCTs για την πρόσληψη λίπους. Η μόνη διαφορά μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης κάθε ομάδας ήταν ο τύπος λίπους που κατανάλωναν, όλα όσα έτρωγαν ήταν τα ίδια.

Παρόλο που η αύξηση της καύσης θερμίδων που προκαλούν τα MCT μπορεί να διαδραματίσει μικρό μόνο ρόλο στα αποτελέσματα απώλειας βάρους μας, η τρέχουσα βιβλιογραφία προτείνει ότι αυτά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του μειωμένου μεταβολικού ρυθμού και στα μειωμένα επίπεδα ενέργειας που προκύπτουν από δίαιτες περιορισμένες σε θερμίδες. Όταν το εξετάζετε μαζί με την έρευνα για το πώς τα MCT βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, αυτά τα λίπη αρχίζουν να μοιάζουν με το συμπλήρωμα απώλειας βάρους που όλοι αναζητούσαμε.

Συμπερασματικά, τα MCT μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των αποτελεσμάτων απώλειας βάρους επειδή σας κάνουν να αισθάνεστε πληρέστεροι για περισσότερο, σπάνια αποθηκεύονται ως λίπος, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα πιο συχνά καταναλώσιμα λίπη, ενισχύουν το μεταβολισμό σας μέσω της θερμογόνου επίδρασής τους και αυξάνουν τα επίπεδα κετόνης σας, αλλά δεν χρησιμεύουν ως υποκατάστατο του διαρκούς ελλείμματος θερμίδων όσον αφορά την απώλεια βάρους. Τα MCTs πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα για μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, όχι ως υποκατάστατο.


2. MCT, επίπεδα ενέργειας και απόδοση άσκησης:  Χρήση λίπους για να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα


Τα τελευταία χρόνια τα MCT έχουν αποκτήσει δημοτικότητα σε αθλητές που επιδιώκουν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να ενισχύσουν την αντοχή κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει επίσης την αποτελεσματικότητά τους.


Μία σχετικά πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το συμπλήρωμα MCT μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γαλακτικού στο αίμα και τον ρυθμό της αντιληπτής άσκησης (RPE) κατά τη διάρκεια της άσκησης μέτριας έντασης, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη διάρκεια της άσκησης υψηλής έντασης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκπαιδευμένοι με αντοχή ποδηλάτες που κατανάλωναν MCTs κατά τη διάρκεια δύο ωρών δραστηριότητας μέτριας έντασης παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση χρόνου-δοκιμής κατά τη διάρκεια της επόμενης προπόνησης υψηλής έντασης.

Όταν εξετάζουμε συνολικά τα ευρήματα της έρευνας που έγινε για την απόδοση άσκησης και τη συμπλήρωση MCT, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα MCT μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική συσσώρευση γαλακτικού, να κάνουν τη δραστηριότητα ευκολότερη από το συνηθισμένο και να βελτιώσουν την αντοχή και την απόδοση της άσκησης.


Πώς είναι αυτό δυνατόν? Η απλούστερη εξήγηση είναι ότι τα MCT σας παρέχουν μια εύκολα διαθέσιμη πηγή κετονών. Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων χαμηλής έως μέτριας έντασης, το σώμα μας θα χρησιμοποιεί αυτές τις κετόνες, επιτρέποντάς μας να διατηρήσουμε τα αποθηκευμένα σάκχαρά μας για το πότε πρέπει να αυξήσουμε την ένταση. Με την καύση περισσότερων κετονών για καύσιμο, βασίζουμε επίσης σε μεταβολικές διεργασίες που δεν δημιουργούν γαλακτικό ως υποπροϊόν. Συνολικά, αυτό θα κάνει την άσκηση να αισθάνεται ευκολότερη, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει τη συνολική απόδοση.


3. MCT και υγεία της καρδιάς:  Μπορούν αυτά τα λίπη να κάνουν την καρδιά σας υγιή;


Τα MCT έχουν πολλές ιδιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες) και καρδιακών παθήσεων. Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πήξης, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες μας.

Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να μεταφέρονται και στους ανθρώπους. Κλινικές δοκιμές ανακάλυψαν ότι τα MCT μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αναλογίας LDL / HDL, στη μείωση της ολικής και της HDL-χοληστερόλης, στην αύξηση της HDL και στη μείωση της LDL. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση MCT αντί για ηλιέλαιο ή φοινικέλαιο δεν έχει καμία επίδραση ή αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Τι πρέπει να κάνουμε για τα τρέχοντα δεδομένα; Φαίνεται ότι τα MCT έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ορισμένα άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ως αποτέλεσμα των συμπληρωμάτων MCT. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.4. MCT και το ανοσοποιητικό σύστημα


Έχει διαπιστωθεί οτι τα MCT δρούν ώς φυσικό αντιικό και αντιβιοτικό σε πολλές περιπτώσεις. Στα νεογέννητα παιδιά, για παράδειγμα, τα MCT που προέρχονται από το μητρικό γάλα έχουν αντιμικροβιακές επιδράσεις στο έντερο και αποτρέπουν τη μετάδοση παθογόνων οργανισμών. Αυτό βοηθά το παιδί να αναπτύξει ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα που δεν είναι ευάλωτο σε παθογόνα.

Τα MCTs έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την ανάπτυξη ορισμένων ειδών Malassezia (ένας μολυσματικός μύκητας ευρέως διαδεδομένος στα νοσοκομεία) και των εσωτερικών μυκήτων που αναπτύσσονται στον πεπτικό σωλήνα. Ορισμένα επιβλαβή βακτήρια (όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος) και ιοί μπορούν επίσης να σκοτωθούν από MCTs.5.Τα MCT μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου

Αν και δεν υπάρχουν πολλά ανθρώπινα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα MCT επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ακεραιότητα του εντέρου, να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση, να ρυθμίσουν το εντερικό pH, να διεγείρουν την έκκριση εντερικών αντισωμάτων και να ρυθμίσουν πολλές πτυχές στο περιβάλλον του εντέρου.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα MCT είναι φυσικά αντιβιοτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των καλών και κακών βακτηρίων του εντέρου μας. 
6. Τα MCT βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία


Όπως γνωρίζετε ήδη, τα MCT διεγείρουν την παραγωγή κετόνης. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι αυτές οι κετόνες δρουν ως μια πολύ αποτελεσματική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι MCTs μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer που έχουν το γονίδιο APOE4 και ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις άνοιας. Άτομα με άλλα εγκεφαλικά προβλήματα, όπως η νόσος του Πάρκινσον , η επιληψία , τα γλοιώματα και ο αυτισμός , μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα MCT.
Ο μηχανισμός πίσω από τις ιδιότητες ενίσχυσης του εγκεφάλου με MCTs είναι το γεγονός ότι βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων κετόνης και οι κετόνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της υγείας του εγκεφάλου με πολλούς τρόπους.7. Τα MCT μπορεί να αυξήσουν τη μακροζωία σας

Λόγω των μοναδικών πλεονεκτημάτων τους, τα MCTs έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη μακροζωία σε ζωικά μοντέλα. Ο Kaunitz, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της MCT, ανέφερε ότι «η διάρκεια ζωής των πειραματόζωων είναι μεγαλύτερη όταν η δίαιτα είναι πιο πλούσια σε MCTs από τα LCTs».Όλα μαζί - Τα οφέλη των τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας


 • Ιδιότητες ενίσχυσης απώλειας βάρους
 • Μείωση όρεξης
 • Βελτιωμένη απόδοση και αντοχή στην άσκηση
 • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας
 • Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων σε ορισμένα άτομα
 • Βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και γνωστική λειτουργία
 • Βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας και της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Κανονισμός για την υγεία του εντέρου
 • Μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις

Φυσικές πηγές MCT

Τα MCT υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα ζωικά και φυτικά τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, το μητρικό γάλα, το αγελαδινό γάλα και άλλες μορφές γαλακτοκομικών προϊόντων και γαλακτοκομικών προϊόντων μας παρέχουν MCT καθώς και οι καρύδες και τα φοινικέλαια.

 • Λάδι καρύδας - Έχει πάνω από 60% MCT.
 • Φοινικέλαιο - Περιέχει περισσότερα από 50% MCT.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα - Αποτελούνται από 10-12% MCT.


Τι είναι το MCT Powder;

Η σκόνη MCT είναι έλαιο MCT που μετατρέπεται σε σκόνη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ξήρανση με ψεκασμό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για να μετατρέψει τα υγρά σε στερεά (σκόνη) με εξάτμιση της υγρασίας στα σωματίδια με ζεστό αέρα.


Λάδι καρύδας έναντι λαδιού MCT - Είναι καλύτερο από το λάδι καρύδας;

Η κύρια διαφορά τους είναι η περιεκτικότητά τους σε MCT. Το λάδι καρύδας είναι περίπου 60% MCTs, ενώ το έλαιο MCT περιέχει 100% MCTs.

Επιπλέον, το λάδι καρύδας περιέχει και τα τέσσερα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας με τη συντριπτική πλειονότητα να προέρχονται από λαυρικό οξύ (το λιγότερο αποτελεσματικό MCT). Από την άλλη πλευρά, το λάδι MCT χρησιμοποιεί μόνο τα δύο πιο αποτελεσματικά και εύγευστα MCT για ενέργεια: καπρυλικό οξύ (C8) και καπρικό οξύ (C10).

Εάν θέλετε να αποκομίσετε μερικά από τα οφέλη MCTs, το λάδι καρύδας είναι αρκετό. Ωστόσο, για όσους από εσάς θέλετε να αποκτήσετε όλα τα πλεονεκτήματα των MCT και να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με κετόνες, το λάδι MCT είναι η καλύτερη επιλογή.


Γιατί τα MCT είναι τόσο χρήσιμα για τη δίαιτα Keto


Η δίαιτα κετο είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές δίαιτες για απώλεια λίπους και βελτίωση της υγείας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε στην αρχή. Περιορίζοντας τους υδατάνθρακες, ληστεύετε το σώμα σας με ζάχαρη, την κύρια πηγή καυσίμου.


πώς να πάρετε mct λάδι

Εάν συνεχίσετε να περιορίζετε την πρόσληψη υδατανθράκων, το σώμα θα αναγκαστεί να κάψει περισσότερο λίπος και να παράγει κετόνες για καύσιμο. Ωστόσο, προτού συμβεί αυτό σε πλήρη ισχύ, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε αυτό που πολλοί διαιτολόγοι κετο αναφέρονται ως κετο γρίπη, το οποίο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η σωματική κόπωση.

Τα συμπληρώματα MCT είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους κάνουν δίαιτα κετο, επειδή βοηθούν στη διάθεση των κετονών άμεσα για χρήση από το σώμα. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και θα κάνει την κέτωση ευκολότερη στην προσαρμογή και τη διατήρησή της, ενώ θα διορθώσει ορισμένα συμπτώματα της κετο γρίπης κατά τη διάρκεια της πορείας.Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι MCT για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα της δίαιτας κετο


πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι mct

Εάν θέλετε να αρχίσετε να προσθέτετε λάδι MCT ή σκόνη MCT στη διατροφή σας, ακολουθούν μερικές γενικές συστάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό:

Πόσο λάδι MCT πρέπει να πάρετε;

Εάν είστε νέοι στο λάδι MCT, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες. Ξεκινήστε με 1 έως 1,5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα και αυξήστε αργά την πρόσληψή σας για να εξοικειωθεί το σώμα σας με τα MCT.

Εάν αυτή η δόση είναι υπερβολική για εσάς, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε MCT λάδι σκόνης αντ 'αυτού. Λόγω του γεγονότος ότι τείνει να προκαλεί λιγότερα πεπτικά προβλήματα, ενδέχεται να μπορείτε να ξεκινήσετε με υψηλότερη δόση στην αρχή. Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στην αύξηση της κατανάλωσης MCT, μπορείτε να αυξήσετε τη δοσολογία σας καθημερινά, κουταλάκι του γλυκού με κουταλάκι του γλυκού, μέχρι να πάρετε 1 έως 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα χωρίς προβλήματα.


Πώς να προσθέσετε συμπληρώματα λαδιού MCT στη διατροφή σας

Προσθέστε το στον καφές σας και σε άλλα ζεστά ροφήματα. Η προσθήκη του στο πρωινό σας ποτό όχι μόνο εγγυάται την πρόσληψη υγιών λιπών, αλλά παρέχει την απόλυτη ενέργεια για το σώμα και τον εγκέφαλό σας για να ξεκινήσει η ημέρα.

Προσθέστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας λάδι MCT στο καθημερινό σας smoothie για ενίσχυση των υγιών λιπών και κετονών.