ΜΕΝΟΥ
Καλάθι Αγορών

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ OLA ΒΙΟ 200ΓΡ

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ OLA ΒΙΟ 200ΓΡ
ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ OLA ΒΙΟ 200ΓΡ
  • Brand: Ola Βio
  • Κωδικός Προϊόντος: 600-0662
1,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 1,53€

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ ...ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Το γνωρίζουμε και ως το ψωμί του Άγιου Ιωάννη κατάγεται από το αειθαλές χαρουπόδεντρο (Ceratonia siliqua) που φύεται σε κλίματα ζεστά και ξηρά. Τα πράσινα περικάρπια του δέντρου περιέχουν πράσινο πολτό που τρώγεται.Όταν όμως ξεραίνονται γίνονται σκούρο καφέ ενώ ο πολτός ψήνεται και αλέθεται σε αλεύρι / σκόνη που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο στον φούρνο και στην παρασκευή γλυκισμάτων. Οι σπόροι μέσα στο περικάρπιο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυκνωτικής ουσίας που βρίσκουμε σε παγωτά και κρεμώδη τυριά.

Το χαρούπι βοηθά πολύ όσους είναι αλλεργικοί στην σοκολάτα. Όταν υποκαθιστούμε το κακάο σε σκόνη με το χαρουπάλευρο μειώνουμε την ζάχαρη στην συνταγή κατά 2 κουταλιές της σούπας ( 25 ml) και αυξάνουμε το λίπος κατά 2 κουταλιές της σούπας (25 ml). Επειδή το χαρούπι δεν περιέχει λίπος, το χαρουπάλευρο κάνει την υφή των ψημένων γλυκών λίγο πιο σπυρωτή. Το χαρουπάλευρο περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη, αλλά λιγότερο λίπος από την σκόνη του κακάο. Όσοι δεν θέλουν την διεγερτική καφεΐνη και την θεοβρομίνη, αλκαλοειδές στην σοκολάτα, το χαρουπάλευρο τους είναι πολύτιμο. Δεν περιέχει καφεΐνη ενώ 100 gr. περιέχουν μόνο 3 mg. θεοβρομίνη. 100 gr. σοκολάτας περιέχουν 180 mg. καφεΐνης και 2,320 mg. θεοβρομίνης. Όμως και τα δυο περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. (Joachim et al., 2008) Το χαρούπι θεωρείται φυσικό γλυκαντικό (40 –45% ζάχαρη) όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β2/ Β3/ Β6 και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη και υδατάνθρακες (Kirsch Mann, 2007). Το χαρούπι έχει το 1/3 των θερμίδων της σοκολάτας και είναι πλούσιο σε πηκτίνη. Δεν περιέχει φαινυλαιθυλαμίνες που περιέχονται στην σοκολάτα και προκαλούν ημικρανίες. Το ασβέστιο του χαρουπιού είναι διπλάσιο από αυτό του καφέ και χωρίς το οξαλικό οξύ του κακάο που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. 100 gr. χαρουπάλευρου περιέχουν 40 gr. ινών! Το χαρουπάλευρο έχει βιταμίνη Α και εκτός από τα προαναφερθέντα μέταλλα υπάρχουν σ΄αυτό χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο (Murray et al.,2006)Το χαρούπι καταπολεμά την διάρροια στα μικρά παιδιά ιδίως αν συνδυαστεί με ξυμένο μήλο που αφήνουμε μερικά λεπτά να γίνει σκούρο. Οι τανίνες του χαρουπιού δεν είναι υδατοδιαλυτές και δεν συνενώνονται με πρωτεΐνες, ούτε τις καθιστού μη διαθέσιμες. Ο τανίνες αυτές έχουν στυπτική δράση στο πεπτικό σύστημα, συνενώνονται και αδρανοποιούν τις τοξίνες ενώ εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Αναμείξετε 20 gr. χαρουπάλευρου με λίγο βρασμένο μήλο ή λίγο πουρέ γλυκοπατάτας. Επίσης, στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το το χαρουπάλευρο με τις ίνες και τα ζάχαρα του κάνει την τροφή πιο κολλώδη και ανακουφίζει με την μείωση της παλινδρόμηση του οξέως στον οισοφάγο.

Κέικ με χαρουπάλευρο και άρωμα μανταρινιού

Υλικά: 150 γρ. χαρουπάλευρο ΟΛΑ ΒΙΟ 80 γρ. αλεύρι Τ.550 ΟΛΑ ΒΙΟ 80 γρ. αλεύρι ολικής ΟΛΑ ΒΙΟ ½ κουτ. του γλυκού baking powder Χυμός από 2 μανταρίνια 3 αυγά 1 κούπα ακατ.ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας ΟΛΑ ΒΙΟ 1 κούπα ρόφημα αμυγδάλου ECOMIL ½ κούπα ελαιόλαδο 50γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 πρέζα αλάτι Εκτέλεση: Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ 20 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το baking powder και το αλάτι. Χτυπάμε τη ζάχαρη Mε τα αυγά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και έπειτα τον χυμό από τα μανταρίνια. Κοσκινίζουμε το μείγμα με τα αλεύρια και ρίχνουμε εναλλάξ με το ρόφημα αμυγδάλου στο μείγμα με τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Η δοκιμή με το καθαρό μαχαίρι αποτελεί την πιο κλασική ένδειξη ότι το κέικ μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

Διατροφική αξία ανα 100g προϊόντος
Ενέργεια -
Λιπαρά -
εκ των οποίων κορεσμένα -
Υδατάνθρακες -
εκ των οποίων σάκχαρα -
Φυτικές Ίνες -
Αλάτι -