Όλοι γνωρίζουμε ότι το πράσινο τσάι είναι πραγματικά «θαυματουργό». Κάνει καλό στην καρδιά, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες.

Τον τελευταίο καιρό, οι φανατικοί των superfoods, των βιολογικών προϊόντων αλλά και οι celebrities του Χόλιγουντ ορκίζονται στα εντυπωσιακά αποτελέσματα ενός τσαγιού. Δεν πρόκειται όμως για ένα οποιοδήποτε πράσινο τσάι, αλλά για το περίφημο ιαπωνικό τσάι μάτσα (matcha).

Matcha σημαίνει τσάι σε σκόνη και, πράγματι, το μάτσα είναι μια λεπτή σκόνη τσαγιού με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία και η οποία δεν καταπολεμά μόνο την κόπωση και την υπνηλία αλλά και ενισχύει τη γενικότερη απόδοση του οργανισμού.

Παρά το γεγονός ότι οι μοναχοί της Ιαπωνίας εμπιστεύονταν τις δυνάμεις του για περισσότερο από 800 χρόνια, μόλις πρόσφατα άρχισαν να αναγνωρίζονται οι εξαιρετικές του ιδιότητες στο Δυτικό κόσμο. Σήμερα, αυτό το energy boost έγινε εξαιρετικά δημοφιλές σ’ όλο τον κόσμο με σκοπό να μας χαρίσει όχι μόνο υγεία και ευεξία, αλλά και ένα όμορφο σώμα.

 

 

 

Τι το κάνει διαφορετικό;

Μόλις μαζευτούν τα φύλλα ατμίζονται για να σταματήσει η ζύμωση που θα μείωνε τα στοιχεία αυτά. Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη. Επειδή το matcha είναι υψηλής ποιότητας τσάι, αποτελεί μια πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών σε σχέση με το απλό πράσινο τσάι. Περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι και αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα. Αντίθετα από το πράσινο τσάι, στο τσάι μάτσα τα φύλλα του φυτού, πριν τη συγκομιδή, σκιάζονται και η αλλαγή αυτή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.

 

 

Ευεργετικές ιδιότητες

  • Το matcha είναι περίπου 10 φορές ισχυρότερο από το κανονικό πράσινο τσάι.
  • Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι υψηλότερες από αυτές των μύρτιλων, 100 φορές πιο ισχυρές από την βιταμίνη C και 25 φορές πιο δραστικές από τη βιταμίνη E.
  • Το matcha περιέχει 70 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και 9 φορές βήτα καροτίνη απ’ ό,τι το σπανάκι. Επίσης, περιέχει ικανές ποσότητες ινών καθώς και όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για καλή υγεία.
  • Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Εκτός από τις πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), περιέχει και μια ουσία που ονομάζεται EGCG και η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
  • Περιέχει περισσότερες στυπτικές τανίνες από κάθε άλλη ποικιλία πράσινου τσαγιού.

Το matcha περιέχει εκατονταπλάσια αντιοξειδωτικά σε σχέση με ένα απλό πράσινο τσάι. Κάνει καλό στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, στη μνήμη, στο δέρμα και στα μαλλιά, ενώ παράλληλα τονώνει τον οργανισμό και έχει λιποδιαλυτική δράση. 

 

 

Το «απόλυτο» ενεργειακό ποτό

Επειδή καταναλώνονται και τα φύλλα του τσαγιού, το matcha είναι πλούσιο σε τεΐνη και άρα διεγερτικό. Μπορείτε να πάρετε τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι τσάι, σχεδόν όσο και ένα φλιτζάνι καφέ. Βέβαια σε σύγκριση με τον καφέ, το matcha οξύνει τις αισθήσεις, δημιουργεί μια «ήρεμη εγρήγορση» η οποία οφείλεται σε ένα φυσικό αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, και το οποίο προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία. Η κατανάλωση του τσαγιού matcha χαλαρώνει και ηρεμεί. Έχει έντονη γεύση, μοιάζει με χόρτο ή σπανάκι. Το matcha το κάνετε ρόφημα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, λίγο πριν το σημείο βρασμού. Αυξάνει τη συγκέντρωση του νου και παρέχει αυξημένη πνευματική διαύγεια και εστίαση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ιάπωνες μοναχοί καταναλώνουν τσάι matcha κατά τη διάρκεια νηστειών και διαλογισμών. Είναι καλύτερα να το καταναλώσετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τον ύπνο.

 

 

 

 

 

Άλλα οφέλη

♥ Το matcha μειώνει την αρτηριακή πίεση επειδή αυξάνει την παραγωγή νιτρικού Οξειδίου το οποίο διαστέλλει τις αρτηρίες και μειώνει την πίεση του αίματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από 1 χρόνο συστηματικής κατανάλωσης η υπέρταση μειώνεται κατά 46%.

♥ Ανάμεσα στα άλλα οφέλη του είναι και η αποδεδειγμένη θεραπεία για την πρόληψη της τερηδόνας,επειδή σκοτώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν οδοντική πλάκα και κακοσμία του στόματος και αυξάνει την αντοχή του σμάλτου των δοντιών στα διάφορα οξέα.

♥ Επαγγελματίες της ομορφιάς και του ευ ζην δηλώνουν φανατικές αυτής της πράσινης σκόνης. Ο λόγος; Δεν αφυπνίζει απλώς το μυαλό και το σώμα, αλλά επιπλέον αποτελεί και μυστικό ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν την επιδερμίδα προστατεύοντάς την από τις ελεύθερες ρίζες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο: η σκόνη matcha ξυπνάει το μεταβολισμό και απομακρύνει το λίπος χάρη στις κατεχίνες που περιέχει. 

♥ Μια ένωση που βρίσκεται στο τσάι, η επιγαλοκατεχίνη, έχει αποδειχθεί πως ενισχύει το μεταβολισμό καιπεριορίζει την ανάπτυξη λιποκυττάρων. Σε μελέτη περιοδικού Ενδοκρινολογίας διαπιστώθηκε πως οι καθημερινές εγχύσεις της επιγαλοκατεχίνης σε πειραματόζωα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση έως και του 21% του σωματικού τους βάρους. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην επίδραση που έχει στη λεπτίνη, την ορμόνη του κορεσμού. Μια ακόμα έρευνα στο «American Journal of Clinical Nutrition» έδειξε πως συμμετέχοντες που έπιναν τσάι πλούσιο σε κατεχίνη έχασαν το διπλάσιο βάρος από αυτούς που δεν το κατανάλωναν. Βέβαια, το τσάι matcha είναι απλώς το μέρος ενός όλου. Δεν μπορείτε να τρώτε ντόνατς και να πίνετε τσάι, νομίζοντας πως έτσι θα χάσετε βάρος, λένε οι διατροφολόγοι.

 

___________________________________________________________________________________

Tips

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τριών φλιτζανιών μέσα στην ημέρα. Αν είστε, όμως, ευαίσθητοι στην καφεΐνη, περιορίστε τις ποσότητες μέχρι και 6 ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο.

Το matcha εκτός από τσάι μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε χυμούς, σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες ή στο παγωτό και στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα.

___________________________________________________________________________________

 

Matcha Latte

Η νέα τάση των healthy foodists είναι το matcha latte. Στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στη Σιγκαπούρη ανοίγουν συνεχώς τα matchabar που σερβίρουν πλήθος ροφήματα και εδέσματα με βάση το συγκεκριμένο τσάι.

 

Υλικά

  • 110 γρ. ζεστό νερό (κάτω από το σημείο βρασμού)
  • 2 γρ. Matcha Πράσινο Τσάι – Premium Grade σε σκόνη
  • ½ φλιτζανιού γάλα (ή γάλα αμυγδάλου)

Εκτέλεση

Ρίξτε το matcha tea στο ζεστό νερό και ανακάτεψε μέχρι να δημιουργηθεί ένας αφρός.

Ζεστάνετε το γάλα σε μηχανή espresso. Αν δεν έχειτε, μπορείτε να το ζεστάνετε, χωρίς να βράσει, και να το χτυπήσετε με το μηχάνημα ανάδευσης που χρησιμοποιείτε για το φραπέ.

Προσθέστε το γάλα πάνω από το τσάι και απολαύστε το!

 

Όλα τα προϊόντα Matcha θα τα βρείτε στο link

 

Πηγή: Natura Nrg #76