Μια ομάδα επιστημόνων από το “Dana-Farber Cancer Institute“ του Harvard University δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αποκάλυψε ότι μια ουσία που υπάρχει στην κάνναβη έχει επιδείξει σημαντική θεραπευτική δύναμη στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος (συμπεριλαμβανομένων των μεταστάσεων).

 

Της Μαρίας Γκέκα

 

Προηγούμενη έρευνα είχε ήδη διαπιστώσει πως η κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.

Τώρα μια άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έρχεται από τη Βοστώνη, όπου ανακαλύφθηκε ότι μια ουσία της ιατρικής κάνναβης  μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία αυτού του ιδιαίτερα θανατηφόρου καρκίνου (το πενταετές ποσοστό επιβίωσης είναι μόνο 8%) .

Το συγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα κυττάρων όγκου ονομάζεται FBL-03G και είναι παράγωγο ενός “φλαβονοειδούς” που υπάρχει στην κάνναβη. Τα φλαβονοειδή κάνναβης ανακαλύφθηκαν από μια ερευνήτρια στο Λονδίνου που ονομάζεται Marilyn Barrett το 1986 και τα ευεργετικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά τους αργότερα αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικά.

Οι ερευνητές της Dana-Farber αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το θεραπευτικό δυναμικό ενός εξ αυτών των φλαβονοειδών για να το δοκιμάσουν σε έναν από τους πιο επικίνδυνους όγκους μέσω εργαστηριακών πειραμάτων.Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα προσαρμόζονται στη θεραπεία και γίνονται ανθεκτικά.

Ωστόσο, στη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν ο καρκίνος αντιμετώπισε αυτό το συγκεκριμένο φλαβονοειδές που προήλθε από την κάνναβη, τα καρκινικά κύτταρα που εκτέθηκαν στην επίδρασή του (καθώς και στην ακτινοβολία) υπέστησαν «σημαντική αύξηση» στον κυτταρικό θάνατο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά ογκολογίας, όπως δήλωσε ο Wilfred Ngwa, επίκουρος καθηγητής του Χάρβαρντ και ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, ήταν επομένως “σημαντικά”.

 

“Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η απελευθέρωση των φλαβονοειδών που προέρχονται από την κάνναβη και των στοχευμένων όγκων επέτρεψε τη θανάτωση τόσο των τοπικών όσο και των μεταστατικών κυττάρων όγκου, αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση από τον καρκίνο του παγκρέατος. Αυτό έχει ένα σημαντικό νόημα, δεδομένου ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις τρέχουσες θεραπείες », δήλωσε ο Ngwa. Επομένως, το φλαβονοειδές της κάνναβης θα μπορούσε να δράσει και σε μεταστάσεις:


“Είμαστε αρκετά έκπληκτοι ότι το φάρμακο θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος, τα οποία αντιπροσωπεύουν μεταστάσεις, οι οποίες δεν είχαν στοχευθεί από τη θεραπεία. Αυτό υποδηλώνει ότι εμπλέκεται επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και εξετάζουμε επί του παρόντος αυτόν τον μηχανισμό. Εάν η έρευνα μεταφραστεί κλινικά με επιτυχία, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος ».

 

Πηγή: naturanrg.gr