To Μαύρο Κύμινο (Nigella Sativa) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό φυτό από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί από την Κλεοπάτρα για τις ιδιότητες του στην υγεία και την ομορφιά.

Ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, τη ρινική συμφόρηση, τον πονόδοντο και τα εντερικά παράσιτα. Ο Ιπποκράτης, το θεωρεί πολύτιμο στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές.

Επίσης, είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε διάφορα παραδοσιακά συστήματα ιατρικής, όπως Unani, Τιμπ, Αγιουρβέδα και Σίντα. Οι σπόροι και το έλαιό του χρησιμοποιούνται σε φάρμακα αλλά και στη διατροφή.

Το έλαιο από μαύρο κύμινο παράγεται από το σπόρο του αιγυπτιακού φυτού Nigella sativa έπειτα από ήπια ψυχρή πίεση. Το έλαιό του είναι τόσο ευεργετικό γιατί περιέχει πάνω από εκατό συστατικά, όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιυπερτασικό, τονωτικό του ήπατος, διουρητικό, αντιδιαρροϊκό, διεγερτικό της όρεξης, αναλγητικό, αντιβακτηριακό, για τις νόσους του δέρματος αλλά και για τη διευκόλυνση της πέψης.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Σημαντικές μελέτες για το μαύρο κύμινο έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορους ερευνητές, ενώ έχει διερευνηθεί ένα ευρύ φάσμα των φαρμακολογικών του δράσεων που περιλαμβάνουν αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές, αναλγητικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, σπασμολυτικές, βρογχοδιασταλτικές, ηπατοπροστατευτικές, νεφροπροστατευτικές, γαστροπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες. Οι περισσότερες από τις θεραπευτικές του ιδιότητες αποδίδονται στην ύπαρξη της θυμοκινόνης η οποία είναι σημαντικό βιοδραστικό συστατικό του αιθέριου ελαίου.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrition and Cancer” δείχνει ότι η θυμοκινόνη προωθεί την αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί ακόμη και θάνατο των κυττάρων σε καρκινικούς όγκους. Αυτή η μελέτη εκτελέστηκε κυρίως σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, αλλά τα αποτελέσματα ενθάρρυναν την περαιτέρω εξέταση σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Παράλληλα, έρευνα του 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση “Immunopharmacology and Immunotoxicology” αξιολόγησε τη χρήση του μαύρου κύμινου στο ανοσοποιητικό σύστημα συμμετεχόντων που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία-γάμμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στα άτομα που χορηγήθηκε έλαιο από μαύρο κύμινο είχαν λιγότερες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Πηγή: www.naturanrg.gr