Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας (1η Νοέμβρη) συγκρίνουμε τη χορτοφαγία με την αυστηρή χορτοφαγία και βρίσκουμε τις διαφορές, που κρύβει η φαινομενικά ίδια μορφή διατροφής.

Η χορτοφαγία όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά και όπως προκύπτει από την ονομασία της, είναι η μορφή διατροφής που αποκλείει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών. Ωστόσο όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή μοιράζονται ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, στους χορτοφάγους (vegetarians) και στους αυστηρούς χορτοφάγους (vegans). Από που προκύπτει όμως αυτή η διαφοροποίηση;

 

 

Φαγητό

Μπορεί οι vegetarians να αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας ή τα ψάρια, αλλά συνήθως καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ακόμη και αυγά. Από την άλλη πλευρά, οι vegans δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι.

 

Άλλα προϊόντα

Για τους vegans, πέρα από την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι αδιανόητη και η χρήση οποιονδήποτε προϊόντων ζωικής προέλευσης για ένδυση ή άλλο σκοπό, όπως οι γούνες, τα δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα ή τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Οι vegetarians ωστόσο είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα.

 

Φιλοσοφία

Οι διαφορές μεταξύ vegans και vegetarians δεν περιορίζονται μόνο στις τροφές ή τα μη βρώσιμα προϊόντα που επιλέγουν, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη χορτοφαγία γενικά. Ειδικότερα, όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την απλή χορτοφαγία συνήθως το κάνουν έχοντας κατά νου ότι επιλέγουν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Εκείνοι όμως που αποφασίζουν να ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία έχουν ισχυρότερες πεποιθήσεις από έναν μόνο υγιεινό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανθρώπους που αντιτίθενται στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ζώων, γι’ αυτό άλλωστε αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

 

 

Λαχταριστό χορτοφαγικό μπέργκερ από μπιφτέκι λαχανικών

 

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Χορτοφαγίας

Μία τόσο διάσημη διατροφή με τόσους οπαδούς σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα. Αλλά επειδή όπως είπαμε άλλο οι vegans και άλλο οι vegetarians και οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι δύο:

 

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, στα 50α γενέθλια της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», που ίδρυσε την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον. Ο επονομαζόμενος «Πατέρας της Χορτοφαγίας» είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον πλέον υγιεινό τρόπο ζωής, μακριά από ζωικά παράγωγα και προϊόντα.

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα το 1978, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Σύμφωνα με την IVU, η ημέρα αυτή θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

 

 

Πηγή: www.olivemagazine.gr