Η εξέλιξη της κετογονικής δίαιτας για βελτιωμένη υγεία και ευημερία !

Για σχεδόν έναν αιώνα, η κετογονική δίαιτα ή "keto" χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την επιληψία. Ωστόσο, τώρα οι άνθρωποι την έχουν αγκαλιάσει για να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την συνολική υγεία. Η τελευταία εκδοχή της δημοφιλούς δίαιτας είναι το "keto 2.0", το οποίο έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Η κετογονική δίαιτα έχει πράγματι εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και έχει αποκτήσει δημοφιλία πέρα από την αρχική της χρήση ως ιατρική αγωγή για την επιληψία. Ενώ οι βασικές αρχές της κετογονικής δίαιτας παραμένουν οι ίδιες, υπήρξαν αρκετές προηγμένες και προσαρμογές που έχουν συντελέσει στην εξέλιξη της δίαιτας για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας.

Ας εξετάσουμε ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις:

  1. - Κατανόηση των μηχανισμών: Η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών πίσω από την κετογονική δίαιτα έχει βελτιωθεί με τα χρόνια. Ο κύριος στόχος της δίαιτας είναι η προώθηση της κετόζης, όπου το σώμα βασίζεται κυρίως στις κετόνες, που παράγονται από την αποσύνθεση των λιπών, ως την κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη γλυκόζη. Αυτή η μεταβολική αλλαγή προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία.

  2. - Απώλεια βάρους και μεταβολική υγεία: Η κετογονική δίαιτα έχει αποκτήσει δημοφιλία για την ικανότητά της να προάγει την απώλεια βάρους. Με τον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων και την αύξηση της κατανάλωσης λίπους, η δίαιτα ενθαρρύνει το σώμα να καίει το αποθηκευμένο λίπος για καύση ενέργειας, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, η κετογονική δίαιτα έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τα στοιχεία της μεταβολικής υγείας, όπως η ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα προφίλ λιπιδίων στο αίμα.

  3. - Προσαρμογή και ευελιξία: Η εξέλιξη της κετογονικής δίαιτας έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή και ευελιξία. Αρχικά, η παραδοσιακή κετογονική δίαιτα είχε αυστηρές αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών (συνήθως 70-75% λίπος, 20-25% πρωτεΐνη και 5-10% υδατάνθρακες). Ωστόσο, οι παραλλαγές της δίαιτας επιτρέπουν πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στις αναλογίες των μακροθρεπτικών συστατικών για να προσαρμοστούν στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

  4. - Στοχευμένη και κυκλική κετογονική δίαιτα: Η στοχευμένη κετογονική δίαιτα (TKD) και η κυκλική κετογονική δίαιτα (CKD) είναι προσαρμογές που έχουν κερδίσει αναγνώριση. Η TKD περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας υδατανθράκων πριν ή μετά την άσκηση για να παρέχει γρήγορη πηγή ενέργειας για τη φυσική απόδοση. Η CKD περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ περιόδων αυστηρής κετογονικής διατροφής και υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων, συνήθως συγχρονισμένη με έντονη φυσική δραστηριότητα ή συγκεκριμένους στόχους.

  5. - Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ολοκληρωμένων τροφών: Η εξέλιξη της κετογονικής δίαιτας έχει μετατοπίσει την προσοχή στην κατανάλωση θρεπτικά πλούσιων ολόκληρων τροφών εντός του πλαισίου της κετογονικής δίαιτας. Προηγουμένως, η δίαιτα επικεντρωνόταν κυρίως σε υψηλής περιεκτικότητας λίπη και χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκες χωρίς πολλή προσοχή στην ποιότητα. Η εξέλιξη της κετογονικής δίαιτας προωθεί πλέον την περίληψη υψηλής ποιότητας λιπαρών, λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνης χαμηλού λίπους και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών για να υποστηρίξει τη συνολική υγεία.

    - Ενσωμάτωση ινών και μικροθρεπτικών συστατικών: Έχει αναγνωριστεί η σημασία των διαιτητικών ινών και των μικροθρεπτικών συστατικών, και έτσι η εξέλιξη της κετογονικής δίαιτας προωθεί την ενσωμάτωσή τους. Οι φυτικές πηγές ινών όπως τα λαχανικά, τα φυτοφάρμακα, τα καρπούζια και οι σπόροι χαμηλού λιπαρού περιεχομένου έχουν γίνει πιο δημοφιλείς για την πρόσληψη ινών και μικροθρεπτικών συστατικών.

     

    Η κετογονική δίαιτα συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς επιστημονικές έρευνες και οι ανάγκες των ανθρώπων εξελίσσονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, και οι ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή διαιτητικής προσέγγισης. Πάντα είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν ακολουθήσετε μια κετογονική δίαιτα ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

     

    Αναζητήστε τα προϊόντα διατροφής Keto


     

    πηγή:

    1. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J.S., Grimaldi, K.A.

    (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition. 67, 789–796.

     2. Zajac, A., Poprzecki, S., Maszczyk, A., Czuba, M.,

    Michalczyk, M., Zydek, G. (2014). The effects of a ketogenic diet on exercise metabolism and physical performance in off-road cyclists. Nutrients. 7, 2493–2508.

    3. Volek, J.S., Phinney, S.D. (2012). The Art and Science of

    Low Carbohydrate Living: An Expert Guide to Making the Life-Saving Benefits of Carbohydrate Restriction Sustainable and Enjoyable.

    4. Paoli, A., Bosco, G., Camporesi, E., Mangar, D. (2018).

    Ketogenic diet in neuromuscular and neurodegenerative diseases. BioMed Research International. 2018, 1-18.