Η γήρανση είναι μια μη αναστρέψιμη φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύεται από λειτουργικές και δομικές αλλαγές σε επίπεδο κυττάρων, ιστών και οργάνων.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, οι διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των σωρευτικών επιδράσεων των δραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), που οδηγούν σε κυτταρική βλάβη.

Ο υπερβολικός σχηματισμός ROS προκαλεί οξειδωτικό στρες. Η ελαχιστοποίηση της βλάβης που προκαλείται από την περίσσεια ROS στις κυτταρικές δομές, θα μπορούσε να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση και οι καρδιαγγειακές και νευρογεννητικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν την επίδραση της λήψης συμπληρώματος ταυρίνης στους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες στις γυναίκες.

Η ταυρίνη είναι αμινοξύ που θεωρείται αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό επειδή εξουδετερώνει το υποχλωριώδες οξύ που παράγεται από τα λευκοκύτταρα κατά τη διάρκεια της φλεγμονής. Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στην ακεραιότητα και τη διατήρηση των μιτοχονδριακών λειτουργιών.

Μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμληρώματα ταυρίνης μείωσαν τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, ενώ άλλη έδειξε την ανασταλτική επίδραση της ταυρίνης στη δημιουργία δραστικών ειδών οξυγόνου.

Η λήψη ταυρίνης επί 16 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των βιοδεικτών του οξειδωτικού στρες. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν την προστατευτική επίδραση των συμπληρωμάτων ταυρίνης μέσω των υψηλότερων επιπέδων δισμουτάσης υπεροξειδίου στο πλάσμα και χαμηλότερων επιπέδων μαλονοδιαλδεΰδης MDA.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ταυρίνη μπορεί να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα και να αποτελέσει ένα βιώσιμο θρεπτικό στοιχείο για την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης που σχετίζεται με τη γήρανση.

  • Τα συμπληρώματα ταυρίνης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την οξειδωτική βλάβη σε γυναίκες ηλικίας 55 έως 70 ετών, τροποποιώντας το αντιοξειδωτικό σύστημα.
  • Τα συμπληρώματα ταυρίνης απέτρεψαν τις μειώσεις του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδική δισμουτάση.
  • Τα συμπληρώματα ταυρίνης μπορεί να είναι μια βιώσιμη διατροφική στρατηγική για τον έλεγχο του οξειδωτικού στρες κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα ευρήματα δημοσειύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition

 

Πηγή: onmed.gr